[TR]ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, güneş enerjisi santralini açtı

8 years ago by in Magazine Tagged: , , ,

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, ‘Yeşil Kampüs’ olma hedefi kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin araziye kurulan en büyük ikinci Güneş Enerjisi Santrali’ni devreye aldı. 1 MW gücündeki santralin kampüsün ihtiyacı olan elektrik enerjisinin yüzde 20’sini karşılayacağı belirtildi. Kıbrıs’ta faaliyet gösteren enerji şirketi Ertek ve Solar Power işbirliği ile gerçekleştirilen santral, yılda yaklaşık 540 konutun enerji ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretecek. Santralin KKTC elektrik Kurumu (KIBTEK) onayının ardından üretime başlayacağı ve 2 yıl boyunca yüklenici firma tarafından işletileceği belirtilerek, bu süre içinde ihale aşamasında verilen enerji üretim miktarı taahhüdünün yerine getirilip getirilmediğinin denetleneceği açıklandı.

ODTÜ, güneşten sonra yönünü rüzgara çevirecek

Basın mensuplarına santrali gezdiren ve santral hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Murat Fahrioğlu, yenilenebilir enerjiler konusunda ODTÜ olarak öncü olmak istediklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını belirterek proje aşamasındaki rüzgar türbinin de müjdesini verdi. 250 kW gücünde bir rüzgar santrali kurmayı istediklerini ve bunun için çalışmalara başladıklarını ifade eden Fahrioğlu, “60 metre uzunluğunda bir rüzgar ölçüm direğimiz var. Burada rüzgar çok verimli değil ama yine de bir laboratuvar görevi görmesi amacıyla rüzgar türbinimiz olsun istiyoruz. Bu konudaki esas amacımız; örnek olup, araştırma olanaklarımızı artırmak” dedi. Şu anda rüzgar konusunda Kıbrıs’ta bir yasa olmadığını ve bu konuda hiç başvuru da olmadığını ifade eden Fahrioğlu, “Bizim kuracağımız santral ilk olacak. ASELSAN ile yapılan işbirliği sonucunda kurmayı planladığımız 250 kW gücündeki rüzgar santrali ile rüzgar türbinlerinin güç elektroniği konusunda araştırmalar yapacağız. Yüzde 100 yerli, Türk malı türbinden sonra elektriksel kısmının da tamamen yerli olduğu bir proje. Henüz başlamadı ama tamamlandığında iki devlet olarak geliştirilen güzel bir ortak proje olacak” açıklamasında bulundu. Konuşmasında Kıbrıs’ın şebeke sorunlarına da dikkat çeken Fahrioğlu, Kıbrıs’ta yenilenebilir enerjiler için tahsis edilen miktarın 35 MW olarak belirlendiğini ve bunun da sadece yarısının kurulumunun gerçekleştiğini belirtti. Fahrioğlu KKTC’nin de Türkiye gibi büyük bir şebekeye bağlanmasının sisteme katabileceği yenilenebilir enerji miktarını artıracağını söyledi.

Öğrenciler dersleri uygulamalı olarak görüyor

Yrd. Doç. Dr. Onur Taylan ise yaptığı açıklamada, GES kapsamında kullanılan panel alanının yaklaşık 6 bin 400 metrekare olduğunu ve toplam kurulum alanının da yaklaşık iki futbol sahasına denk geldiğini belirtti. Ayrıca “Kurulan GES’ten üretilecek yıllık enerji, 4 kişilik yaklaşık 540 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda. Bu üretim sayesinde yılda 964 varil petrol harcayarak üretilecek elektrik sonucunda atmosfere salınacak yaklaşık 1 milyon kg karbondioksitin önüne geçeceğiz. Bu miktardaki karbondioksiti doğadan kaldırmak için 52 bin 700 yetişkin ağaca ihtiyaç var” diyerek yapılan yatırımın sürdürülebilirlik konusunda önemli bir adım olduğunu ve bunun devamında kampüsteki tüm ampulleri LED’e çevirerek enerjiyi daha tasarruflu kullanacaklarını söyledi. Taylan, kampüste bir güneş enerjisi santrali bulunmasının pek çok üniversitenin sahip olmadığı bir avantaj olduğuna dikkat çekerek, “Derslerde öğrencilere birebir santral hakkında bilgiler veriyoruz ve bu bilgileri yerinde görme olanağına sahip oluyorlar” dedi.